8 LOOKS DIE DE WERELD HEBBEN VERANDERD, SINDS DE EERSTE 8 MAART.

8 looks die de wereld hebben veranderd, sinds de eerste 8 maart 💜

8 maart, 2023

Kleding verandert onze wereld. Het is echt zo, we zien het elke dag. In die blouse die ons zelfvertrouwen geeft of in die look die alle regels breekt. Maar het heeft ook vaak een keerpunt betekend: een voor en na dat ons steeds dichter bij een vrij gevoel heeft gebracht. Stap in onze tijdmachine en herbeleef met ons 8 mijlpalen in de modewereld die ons sterker hebben gemaakt sinds de eerste Internationale Vrouwendag in 1909.

De kleuren van de Suffragettes. 1911.

De kleuren van de Suffragettes

De suffragettes deden een hele slimme zet door van hun typerende kleuren de mode te maken. Ze associeerden ze met hun waarden: groen voor hoop, paars voor trouw en wit voor zuiverheid. Ze kenmerkten zich door deze kleuren en overvielen de winkels om ze te dragen in de vorm van hoeden, spelden, riemen en jurken. Hun kleurencode klinkt misschien niet zo groots, maar het was een revolutie.

Coco’s broek. 1918.

Lookiero 8M Coco's broek. 1918.

“Ik gaf ze hun gevoel van vrijheid terug. Ik gaf ze echte armen en benen” -Coco Chanel.
Ze ‘stal’ kleding van haar minnaar, Étienne Balsan. Zo begon ze mannenbroeken te promoten in een nieuwe vorm. Eerst door ze zelf te dragen, daarna door ze te herontwerpen, ondanks dat de hele maatschappij er schande van sprak. Dank je.

Dietrichs smoking. 1932.

Lookiero 8M Dietrichs smoking. 1932

Marlene werd beschouwd als een slechte invloed op vrouwen. De Parijse politiechef dreigde haar te arresteren omdat ze een broek droeg. Maar niets hield haar tegen: op de première van The Sign of the Cross verscheen ze in een smoking en haar imago ging de hele wereld over. In de jaren 60 maakte Yves Saint Laurent dit beeld tot een icoon.

De hands-free tas. 1955.

Lookiero 8M De hands-free tas. 1955.

Coco was absoluut een vrije geest en ze heeft ons veel gegeven. Met de Chanel 2.55 deed ze het opnieuw. Haar beroemde gewatteerde tas met schuifketting heeft niet alleen een prachtig design, ze ontwierp hem zodat hij crossbody of over de schouder kon worden gedragen. En zo kregen vrouwen de vrijheid terug om hun handen te gebruiken.

De bikini, een misverstand. 1962.

Lookiero 8m De bikini, een misverstand.

Het kostte de ongelukkige bikini vier pogingen:

  1. De eerste poging van Réard, waardoor hij in veel landen werd verboden en in 1946 door de kerk werd veroordeeld.
  2. Miss World 51 gaf het nog een kans, want ze werd gekroond in bikini. Maar onder sociale druk werd het verboden.
  3. Brigitte Bardot schandaliseerde heel Cannes in 1953 en de bikini werd een symbool van vrouwenemancipatie.
  4. In 1962 maakte de gedenkwaardige Ursula Andress in James Bond de bikini eindelijk tot een succes.

De minirok, de ultieme bevrijding. 1966.

Lookiero 8M De minirok, de ultieme bevrijding

Mary Quant deed meer dan haar knieën ontbloten. Ze startte een seksuele revolutie, waarbij vrouwen eindelijk zelf over hun lichaam konden beslissen. De introductie van de anticonceptiepil hielp hier zeker ook bij, maar de minirok schreef geschiedenis als de meest iconische look in het decennium van de Vrije Liefde.

De empowerment van de power suit. 1980.

Als het voor ons nog steeds moeilijk is om het glazen plafond te doorbreken, stel je dan eens voor hoe het vroeger was. In de jaren tachtig bereikten vrouwen eindelijk leidinggevende posities: vrouwen werden eindelijk opgeleid en klaargestoomd voor een eigen succesvolle carrière. Armani veranderde het leven van deze carrièrevrouwen met een aan onze behoeften aangepast maatpak met schoudervullingen: de power suit. Een symbool van de vrouwelijke verovering van hoge posities.

De gepersonaliseerde look. 8 maart 2023.

Lookiero 8M look

We kunnen het hebben over de unisex look of (non-)binaire kleding. Of over lycra en vinyl. Maar wat dit moment écht kenmerkt, is de vrijheid die we hebben gekregen. Stap voor stap zijn we aangekomen bij dit moment, waarin we meer dan ooit onszelf kunnen zijn. Individueel, persoonlijk, bijzonder. Zonder grenzen. Gelijkheid probeert ons niet identiek te maken. Het geeft ons de kracht om te zijn wie we willen zijn, terwijl we ons comfortabel en trots voelen in ons lichaam. Er is geen twijfel mogelijk: kleding verandert de wereld.

Meer lezen
Je Personal Shopper heeft je nodig! Tips voor de beste Lookiero-ervaring lookiero

Je Personal Shopper heeft je nodig! Tips voor de beste Lookiero-ervaring

Opmerkingen

Schrijf een opmerking

Je opmerking (verplicht)
Je naam (verplicht)
Je e-mail (verplicht)