Dit is de Utility Style: jouw complete gids

27 april, 2023

Daar waar schoonheid en functionaliteit elkaar ontmoeten, is een nieuwe stijl geboren: de Utility Style. Deze praktische maar trendy manier van kleden, gezien op de catwalks en heruitgevonden door elke influencer op deze planeet, is dit jaar bijzonder trending. Met de comeback van de cargobroek en de jas met miljoenen zakken zijn wij klaar om alle geheimen over de Utility Style te onthullen: welke items passen hierbij, en hoe draag je ze? Lees verder om erachter te komen!

De definitie van de Utility Style

Historisch gezien dook de term op tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen in het Verenigd Koninkrijk een rantsoeneringsregeling werd ingevoerd als reactie op tekorten aan kledingmaterialen. In tijden van bezuinigingen bevorderde de Engelse Board of Trade daarom de creatie van ‘utility clothes’ die voldeed aan strenge voorschriften wat betreft de hoeveelheid materiaal en arbeid die nodig was om de kledingstukken te maken: want eigenlijk ontbrak het niet alleen aan stoffen, wol en leer, maar ook aan mensen die de kleding konden maken, aangezien een groot deel van de geschoolde arbeidskrachten aan het front was ingezet. De items die toen werden gemaakt waren super praktisch en geschikt voor verschillende taken, waarbij de ruimte van de stof optimaal werd benut, vaak met zakken, capuchons en meer.

Al deze functionele elementen zien we nu in dit moderne tijdperk terug in extremen, ze zijn eigenlijk bijna versmolten met de pasvorm van de items: deze ethetiek is geïnspireerd door vele beroepen, van de monteur tot de visser, zowel in de keuze van de pasvormen als in de kleuren, met een voorkeur voor marineblauw, zwart en neutraal grijs en bruin.

De Utility Style op de catwalks

De utility looks in het hogere kledingsegment komen uit de jaren ’60, toen Yves Saint Laurent de peacoat van de visser heruitvond en een voorbeeld gaf van hoe werkkleding en luxekleding een ongelooflijke combinatie konden vormen. De laatste tijd is utility wear de catwalks blijven veroveren: kijk bijvoorbeeld naar Dior, waar de utility style een empowering betekenis kreeg voor vrouwen, of naar de laatste collecties voor lente/zomer 2023: Miu Miu liet zadeltassen en in de taille geknoopte maxizakken zien op de catwalk, met verwijzingen naar Prada uit de jaren ’90, en cargobroeken waren de hoofdrolspelers dit nieuwe seizoen, van LaQuan Smith en Givenchy, tot Coperni en Isabel Marant.

Items die horen bij de Utility Style

De Utility stijl slaagt erin om duurzaamheid en coolheid met elkaar te combineren, want het staat helemaal voor het gebruik van kwalitatief goede en duurzame kleding die voor altijd in je garderobe blijft hangen. Bovendien is het ook een hele herkenbare stijl, niet alleen door de details die we al noemden, zoals zakken, riemen en touwtjes, maar ook door de kledingstukken zelf. Laten we eens kijken welke dat zijn:

  1. Cargobroeken: het eerste waar je aan denkt als je het hebt over Utility Style en uniformen. Cargo broeken zijn nu helemaal trending, gekenmerkt door veel zakken in allerlei maten (groot, klein, medium). Meestal gezien met een slanke pasvorm en in neutrale kleuren (kaki, beige), maar is de keuze ruimer dan ooit: je vindt ze in elke kleur, materiaal en pasvorm.
  2. Jasje: net als de cargobroek past een jasje perfect bij de utility vibe. Ook hier zie je veel zakken, koorden en riemen: allemaal details die afkomstig zijn van de militaire jassen en uniformen. Dit item is praktisch en veelzijdig, perfect voor de lente.
  3. Denim overhemd: als we het hebben over praktische items, is het denim overhemd zeker een van de eerste dingen waar je aan denkt. Een tijdloos kledingstuk dat nooit uit de mode raakt. Je kunt hem ook leuk open dragen, met een T-shirt eronder.
  4. Laarzen: als het om workwear en militaire looks gaat, zijn de schoenen die hier het beste bij passen zeker de combat boots. Deze kenmerkende laarzen zijn de laatste tijd erg populair geworden, en zijn gezien aan de voeten van elke influencer. Je kunt ze dragen bij je cargobroek, maar ook bij jurken en rokken.
  5. Grote tassen: de accessoires van deze stijl moeten uiteraard ook praktisch zijn, kies daarom voor grote tassen (misschien ook met zakken), rugzakken en alles wat je handen vrij laat en waarmee je je vrij kunt bewegen.

Looks in de Utility-stijl

Look 1

In de eerste look staat de cargobroek centraal, maar we wilden hem vrouwelijker en draagbaarder maken voor real-life gelegenheden. Daarom hebben we hem gecombineerd met een mooie blouse en sandalen. hebben hem gecombineerd met een mooie blouse en sandalen. Pro-tip: kies een v-hals blouse en draag er een kanten topje onder voor een romantische en sexy touch!

Look 2

Wie zegt dat de Utility-stijl niet op een meer vrouwelijke manier kan worden gedragen? Je hoeft alleen maar je jas (ja, die vol met zakken) te combineren met een midi-jurk, waarbij je zowel kunt kiezen voor een effen kleur als voor een print. Als je kiest voor de print, zorg er dan voor dat de tinten van de print passen bij de kleur van het jasje. Maak de look af met sandalen en je bent klaar!

Look 3

Deze laatste look is praktisch en veelzijdig en bestaat uit een witte denim jeans met rechte pijpen en een eenvoudig zwart T-shirt. De ster van deze look is het jasje dat dichtgeknoopt moet worden om alle aandacht te trekken. Maak de outfit af met combat boots en een grote schoudertas.

Meer lezen
Hoe ontdek je je persoonlijke stijl? lookiero

Hoe ontdek je je persoonlijke stijl?

Wat is de aesthetic-stijl?

Opmerkingen

Schrijf een opmerking

Je opmerking (verplicht)
Je naam (verplicht)
Je e-mail (verplicht)