Wat is de aesthetic-stijl?

23 maart, 2023

De aesthetic movement is ontstaan op Tumblr, toen jonge gebruikers moderne stijl begonnen te mengen met retro-items uit de jaren ’80 en ’90. Zoals de naam al doet vermoeden heeft deze stijl alles met esthetiek te maken: dit woord komt uit het Grieks en verwijst naar ‘zintuiglijke waarneming’. De term wordt nu vooral gebruikt in de context van schoonheid, kunst en eigenlijk alles wat mooi is om naar te kijken. En dat is precies waar deze stijl om draait!

Hoe ziet de aesthetic-stijl eruit?

De aesthetic-stijl binnen de mode is een brede categorisering met daarbinnen allerlei verschillende substijlen. Elke subcategorie heeft zijn eigen stijlen, must-have items en kenmerken die de ene stroming van de andere onderscheiden.

Kenmerken van de aesthetic-stijl:

WEL:
  • Alles wat niet overeenkomt met de algemene trends, stijlen en houding;
  • Schatzoeken naar unieke kledingstukken in vintage winkels of kleine boetiekjes;
  • De stijl toepassen op (bijna) elk aspect van je leven, van je kledingkeuze tot je lifestyle.
NIET:
  • Kopen bij mainstream merken;
  • Gebrek aan persoonlijkheid / doen wat de rest ook doet;
  • Alleen iets dragen omdat het trendy of ‘in’ is.

Het verschil tussen de aesthetic-stijl en vintage

Het belangrijkste verschil tussen aesthetic en vintage is dat je bij de aesthetic-stijl de huidige mode mixt met items uit andere decennia om een nieuwe en andere stijl te creëren. In het geval van vintage wil je een bepaalde stijl uit een eerder decennium nabootsen.

Past de aesthetic-stijl bij jou?

Als je je niet identificeert met de mainstream-stijl en de huidige ideeën van schoonheid, dan behoor je wellicht (bewust of onbewust) tot de aesthetic movement. Dit betekent dat je stijl niet op de meest typische manier kan worden gedefinieerd, maar dat je graag experimenteert en verschillende vibes uit allerlei decennia met elkaar mixt.

Maar het gaat bij deze stijl niet alleen om kleding: liefhebbers van deze stijl passen vaak ook hun haarstijl, make-up en hun hele vibe aan. Elke subcategorie van deze stijl heeft haar eigen kenmerken, die we later in het artikel allemaal gaan bespreken: dus blijf vooral lezen als je de perfecte aesthetic-stijl voor jou wilt vinden.

De Art Hoe aesthetic-stijl

Deze substijl is gebaseerd op een liefde voor (schilder)kunst, natuur en bloemen, en wordt geassocieerd met artistieke vrouwen. De must-haves voor deze stijl? T-shirts met grafische prints, alles wat maar met kunst te maken heeft, overalls en Converse-schoenen.

Art Hoe aesthetic look

look aesthetic Arthoe

Deze look is perfect voor de lente: een stoere denim overall-jurk, een oversized gestreepte trui en een basic katoenen jasje. Maak de look af met veterlaarzen en een crossbody tas. En… hét accessoire dat helemaal bij deze look past is een kleurige polaroidcamera!

De vintage aesthetic-stijl

Deze substijl mixt elementen uit vroegere decennia met eigentijdse items, met een duidelijke verwijzing naar het gekozen tijdperk: dat betekent dat je duidelijk de vintage stijl kunt herkennen waarop de look geïnspireerd is. De must-have items hangen af van het decennium waardoor je je laat inspireren.

Vintage aesthetic look

Vintage aesthetic look

Ons idee voor een vintage aesthetic look mixt elementen uit de jaren ’70 met de meest moderne trends: het resultaat is een super originele en veelzijdige look! Combineer je bruine jeans met een eenvoudig wit t-shirt en voeg een gebreid vest toe; dit wordt de vintage touch. Maak de look af met moderne sneakers in contrast met de tas met franjes en de hoed.

De Indie aesthetic-stijl

Deze substijl draait om individualiteit en onafhankelijkheid. De belangrijkste inspiratiebron is natuurlijk indiemuziek, maar ook indiefilms en de originele indie-esthetiek die typisch is voor de Britse muziekscene. De must-haves van deze stijl zijn band T-shirts, vesten, jeans en flanellen overhemden.

Indie aesthetic look

Indie aesthetic look

Indie-fans zijn vrije geesten, maar als we ons een Indie-liefhebber moeten voorstellen, zou ze een grafisch t-shirt dragen (van haar favoriete band), een vintage denim jasje, casual en comfy denim, suède laarzen en een suède tas voor een chique touch. En ze zou haar notitieboekje meenemen, voor het geval ze inspiratie heeft voor het schrijven van de volgende indiehit.

De Grunge aesthetic-stijl

Grunge is een meer sombere, edgy stijl die tegenwoordig meestal wordt afgebeeld met glitches, vinylplaten, sigaretten, neonlichten en de kleur zwart. Flanellen overhemden, gescheurde jeans, combat boots en distressed kleding in het algemeen zijn een paar dingen die je voor deze stijl aan je garderobe moet toevoegen.

Grunge aesthetic look

look aesthetic grunge

Grunge is een meer gepolijste versie van punk, wij stellen deze look voor: een leren broek met extra ritsen, een statement t-shirt en een flanellen overhemd (SO GRUNGE). Maak de look af met combat boots en een bikerjack, met ook hier extra ritsen. Finish your glam met een gouden nagellak; Courtney Love zou zó trots op je zijn.

De Space aesthetic-stijl

Spacecore is een substijl waarin astronomie, sterren en planeten centraal staan. Soms wordt het ook wel astrocore of cosmic core genoemd. In Spacecore komen sterren en planeten vaak terug in onder andere de kleding. Een paar must-haves: alles met afbeeldingen van de zon, de maan of de sterren; vinyl stof, glitter en neon.

Space aesthetic look

Space aesthetic look

Klaar om het universum te verkennen met deze look? Wij kozen voor een plooirok van vinyl en combineerden die met een eenvoudig topje. We stellen we voor de look af te maken met een pastelroze blazer, sandalen en een glittertas. Een ketting met sterren, en vergeet je spacey make-up niet!

De minimalistische aesthetic-stijl

Minimalisme is meer een leefstijl dan alleen een fashion stijl: een gebrek aan rommel en overbodige details. Het is een afwijzing van consumententrends met de nadruk op een eenvoudig leven. De garderobe van een minimalist weerspiegelt dan ook deze levensstijl: effen T-shirts, button-up shirts, neutrale kleuren en eenvoudige lijnen.

Minimalistische aesthetic look

Minimalistische aesthetic look

Zoals we al zeiden, minimalisme is meer dan een modekeuze, het is een manier van leven. Als je deze esthetiek wilt omarmen, is het tijd om de perfecte capsule wardrobe te bouwen, te beginnen met deze stukken: een klassieke broek in een neutrale kleur, een button up shirt en een tijdloze trench. De accessoires voor deze look zijn ook eenvoudig: sneakers en een draagtas, praktisch en veelzijdig. Zelfs je telefoonhoesje mag neutraal zijn: keep it classy!

Celebrities die de aesthetic-stijl omarmen

Zoals we al eerder zeiden, zijn er vele subcategorieën binnen deze stijl, elk met verschillende kenmerken. Er zijn beroemdheden die een bepaalde aesthetic stijl hebben omarmd, die nu bijna niet meer weg te denken is uit hun persoonlijkheid: Olivia Rodrigo bijvoorbeeld, mixt ondanks haar jonge leeftijd een mainstream stijl met een retro vibe die typisch is voor de jaren ’00, en heeft nu het perfecte evenwicht gevonden om haar persoonlijke stijl te definiëren. Florence Welch ziet eruit alsof ze rechtstreeks uit de jaren ’70 komt, maar toch heeft ze een moderne vibe die haar looks zo actueel en modieus maakt dat haar stijl niet zomaar als vintage kan worden gedefinieerd. Cara Delevigne staat symbool voor de Grunge look en maakt de punkrockbeweging uit de jaren 80/90 weer groot. De aesthetic stijl kijkt niet alleen naar het verleden, maar laat zich ook inspireren door de toekomst: zo is Doja Cat het duidelijkste voorbeeld van een futuristische/ruimte-esthetiek die de laatste tijd steeds populairder wordt.

Meer lezen
Hoe ontdek je je persoonlijke stijl? lookiero

Hoe ontdek je je persoonlijke stijl?

Dit is de Utility Style: jouw complete gids

Opmerkingen

Schrijf een opmerking

Je opmerking (verplicht)
Je naam (verplicht)
Je e-mail (verplicht)