Hoe ontdek je je persoonlijke stijl? lookiero

Hoe ontdek je je persoonlijke stijl?

19 september, 2022

We hebben een complete handleiding samengesteld over hoe je je persoonlijke kledingstijl kunt ontdekken. Stel jezelf de volgende vragen en hopelijk vind je daarmee een selectie die je inspireert je aan te kleden en jezelf te laten zien!

Maar voordat we het over stijl hebben, moeten we eerst over jou praten.

Doe je ‘s morgens vaak je kast open en heb je geen idee wat je aan moet trekken? Sorry, maar je bent echt niet de enige! Om dit ochtendprobleem op te lossen, zou je jezelf eens moeten vragen:

 • Is het een eenmalig gebrek aan inspiratie of is het moeilijk om mij goed te kleden voor mijn dagelijkse leefwijze?
 • Heb ik recent een grote verandering meegemaakt in mijn leven (moeder geworden, van baan veranderd, verhuisd)?
 • Vind ik de nieuwe trends niet inspirerend genoeg (ik kan ze niet bijhouden of ik heb er niets mee)?
 • Is mijn lichaam veranderd (aangekomen, afgevallen, haarkleur veranderd, fysieke verandering…)?

Al deze factoren – en nog veel meer – zijn uiteraard van invloed op ons zelfbeeld. Het is moeilijker om onszelf te vinden als we een turbulent moment beleven, maar soms is het voldoende om ons bewust te zijn van de reden van ons tijdelijk gebrek aan inspiratie om het op te lossen!
Bovendien, als je je kledingstijl kunt identificeren, heb je een nieuwe mogelijkheid om je laten zien wie je bent. Ben je er klaar voor?

Wat bedoelen we met modestijl?

Bij Lookiero gaan we veel verder dan je uiterlijk als we het over stijl hebben. Je persoonlijke stijl is een reflectie van je persoonlijkheid, je wensen en je behoeften op dat moment; het is afhankelijk van je leefwijze, het moment in je leven, je imago. Je stijl ontwikkelt met je mee, en je stijl definieert jou niet, maar jij beheerst je stijl op je eigen manier.

Welke fasen zijn er in de zoektocht naar je persoonlijke stijl?

Identificeer je voorkeuren

 • Iedereen vindt iets anders leuk. Open je kast, welke kleuren zie je erin? Welke modellen en materialen gebruik je het meest? Je accessoires, je tassen, je jassen, sjaals en schoenen vertellen je allemaal iets over jezelf.
 • Houd een kleine enquête onder de mensen in je omgeving: vinden je vrienden, familie en collega’s dat je er goed uitziet als je lange jurken draagt, of is het misschien die skinny spijkerbroek…?
 • Stel jezelf dezelfde vraag, maar probeer deze keer de meningen van anderen te negeren. Dit is eigenlijk het moeilijkste om te doen, omdat kleding deels een sociaal hulpmiddel is: kleden we ons voor onszelf of kleden we ons voor anderen? Doe je ogen dicht en denk: in welke kleding voel je je meer jezelf?
 • Maak een aantekening van je favorieten. Als iets je opvalt (op sociale media, in films, op straat…), schrijf dan op wat je inspireert, de looks waarvoor je omkijkt. Op deze manier kun je referenties opbouwen die ook veel vertellen over je persoonlijke smaak.

Identificeer je sterke punten

Iedereen is opgebouwd uit verschillende elementen. Zelfs als we onszelf classificeren in een categorie met een bepaalde vorm, kenmerken, huidskleur of haarkleur, vergeet dan niet dat je uniek bent en we verwachten niet dat je in een hokje past. Deze categorieën zijn er alleen om ons te helpen bij het maken van keuzes en om andere dingen te proberen.

Je huidskleur, kleur van je ogen, lengte, vorm van je heupen en de vorm van je kin, de grootte van je voeten en je houding, de breedte van je kaak en de rondingen van je wangen, de lengte van je nek en de stand van je schouders… De lijst is bijna eindeloos en al deze dingen zorgen ervoor dat je bent wie je bent.
Neem eens de tijd om je in de spiegel te bekijken. Probeer zonder vooroordelen je fysieke kenmerken te bekijken, je sterke punten. Deze lijst zal je helpen bij je kledingkeuze.
Als je daarbij hulp nodig hebt, hebben we bij Lookiero een aantal richtlijnen opgesteld om je te helpen bij het identificeren van je sterkste kenmerken:

 • Wat is mijn lichaamsvorm?
 • wat is mijn lichaamstype? lookiero

 • Welke kleuren staan mij het beste?

Identificeer je levenswijze

De levenswijzen van een student aan de kunstacademie in Arnhem of een verpleegster in een buitenwijk van Amsterdam zijn heel verschillend. Denk aan je karakter en je sociale omgeving.
Neem de tijd en denk nogmaals aan je levenswijze. Ben je student of werk je, werk je met mensen of alleen via e-mail? Woon je in een kleine stad, een buitenwijk, op het platteland? Woon je in het noorden of het zuiden, hoe is het weer daar? Gebruik je openbaar vervoer, ga je op de fiets, auto of rijd je op een motor?
Vraag je ook af hoeveel tijd je per dag en per week besteedt aan andere activiteiten: werk/studie, sociale gelegenheden, familietijd, vrije tijd, tijd voor jezelf (heb je dat?). Denk hieraan in percentages: “Ik besteed 5% van mijn tijd per week aan…”.
Woon je alleen of deel je een huis, als stel, in een familie, met je ouders of grootouders?
Zodra je deze vragen hebt beantwoord, kun je beter je behoeften, wensen en prikkels identificeren.

Identificeer je budget

Nu gaan we het hebben over kleding en budget. Hier stellen we je weer een aantal vragen die je zullen helpen je kledingsmaak te begrijpen:

 • Koop ik vaak goedkope kleding?
 • Koop ik liever minder, maar investeer ik in kwaliteitskleding die lang meegaat?
 • Koop ik over het algemeen veel kleding elke maand?
 • Koop ik meestal kleding in seizoenswisselingen?
 • Doe ik spontane aankopen, of zoek ik een kledingstuk dat een outfit aanvult die ik al thuis heb?
 • Of ben ik een combinatie van al het bovenstaande?

Heb ik al deze vragen eerlijk beantwoord? Goed zo! Je hebt zojuist je feitelijke zelfportret voltooid. Dit betekent dat je jezelf objectiever kent en je nu kunt beginnen met de identificatie van de elementen waaruit je persoonlijke stijl bestaat.

Hoe herken je je persoonlijke stijl?

Hieronder vind je vier stappen om je garderobe te bekijken en je persoonlijke stijl te identificeren.

Vertrouw op de basics

Je basics of je basiskleding zijn die tijdloze kledingstukken die niet uit je kledingkast of koffer weg te denken zijn, en die je vaak dubbel koopt zonder dat je daar erg in hebt. Dit zijn de kledingstukken die de basis vormen van je stijl.

Door je basics te kiezen kun je structuur geven aan je garderobe en een persoonlijke stijl ontwikkelen. Als je het aan het Lookiero-team vraagt, is onze top vijf: een goed passende donkere spijkerbroek, een trui van goede kwaliteit of Breton-top, een overslagrok of overhemdjurk, een ruimvallend katoenen T-shirt en een zwarte of witten blouse.

Uitruimen

Wees niet bang om helemaal Marie Kondo op je garderobe te gaan. We hebben het al eens gehad over de voordelen van het uitruimen van je garderobe Volg onze tips op en wie weet kun je wel eens verrast worden door wat je nog leuk vindt en wat niet meer!

Organiseren

Probeer je kleding op een andere manier te organiseren in je garderobe. Soms kan andere kleding zien in de ochtend helpen om dat gevoel van “ik heb niets om aan te trekken” weg te nemen.
Organiseer eens op kleur! Je kunt dan zien wat je het meeste draagt en het kan je in de richting van nieuwe kleurgebieden duwen. Het kan ook helpen om nieuwe kleurencombinaties te dragen die je nog nooit hebt geprobeerd. Wie weet? Dit kan een creatieve oplossing zijn voor je stijlsleur!

Probeer een nieuwe trend

Heb je looks opgeschreven of ideeën opgedaan die je hebt gezien in je omgeving? Heb je een origineel kledingstuk gezien dat je leuk vond? Misschien zelfs iets geks dat je nooit zou durven dragen?
Nu is het moment om dat te proberen.
Een originele print, een gekke kraag, een asymmetrisch model, een laag decolleté, een kortere roklengte… wees eens brutaal en probeer het!
Dat is het motto van onze Personal Shoppers: je voorzichtig uit je comfortzone halen. Want als je jezelf in een ander licht ziet, dan kijk je op een andere manier naar jezelf. Dit gaat verder dan esthetiek, het is een grote stap in zelfvertrouwen.

Hoe kun je je persoonlijke stijlkeuzes samenvoegen?

Dit is het moment van de waarheid! We hebben een aantal adviezen samengesteld om je te helpen je persoonlijke stijlkeuzes te verfijnen.

“Mode gaat voorbij, stijl blijft”

Leef dit citaat van Yves Saint Laurent na en probeer niet elke seizoenstrend stipt op te volgen.

We hebben allemaal onze voorkeuren als het gaat om modetrends. Sommige jaren heb je het gevoel dat de kleuren van het seizoen voor jou gemaakt zijn! En het seizoen erna denk je “oh nee”: misschien heb je een hekel aan strepen en zie je ze overal op straat. Misschien betekent het wel dat je het eens zou moeten uitproberen…
Je smaak en stijl ontwikkelen zich op hun eigen tempo en het maakt niet uit of ze overeenkomen met de laatste modetrends of niet. Leef naar je stijl… maar sluit je niet af voor onverwachte suggesties. Je kunt zomaar verrast worden!

Vergeet je accessoires niet

Een jurk met een lange ketting of een herenhorloge spreekt boekdelen over je personaliteit. Je kunt laten zien wie je bent door accessoires toe te voegen aan je kleding.
Sjaals, sieraden, tassen, riemen, gedragen op de normale plaatsen of, waarom niet, op je eigen manier: experimenteer thuis en laat je fantasie op hol slaan. Nogmaals, luister naar jezelf: jouw oordeel is het beste (en enige) waarnaar je zou moeten luisteren!

Niet zonder je favorieten

Zoals velen van ons heb je je favorieten. De trui van je oma, zelfs als is hij een beetje versleten; een sjaal die je hebt gekregen van een oude vriend die je altijd goed laat voelen; een jasje dat je kocht op een reis in 1995 waar je dol op bent, ook al is hij allang niet meer trendy…
Deze favorieten zijn deel van je persoonlijkheid en het verhaal van je leven. Zij moeten een plek krijgen in je stijl en je leven.

Van top tot teen

We hebben al gezegd dat je imago niet alleen je kleding is, maar ook je kapsel en haarkleur, gelakte of ongelakte nagels, tattoos, piercings (of het ontbreken ervan) zeggen allemaal veel over jou.
Net als met je kledingkeuze is het niet altijd gemakkelijk om te weten wat je wilt. In tijden van transities, zoals die we de laatste paar jaar hebben beleefd, met de daarbij behorende onzekerheid, kan het moeilijk zijn jezelf duidelijk te zien.
Aarzel niet om professionele hulp in te schakelen. Je kapper, je vrienden, je Personal Shopper… Soms heb je een blik van buiten nodig om jezelf duidelijk te zien.

Meer ideeën en inspiratie om je persoonlijke stijl te vinden

Bij Lookiero proberen we je altijd te helpen bij het vinden van je persoonlijke stijl. Lees de volgende artikelen eens over…

 • Preppy stijl, een klassieke draai aan de stijl die geïnspireerd is op studenten van een Amerikaanse campus
 • Minimalistische stijl, sinds de jaren 90 is dit meer dan een keuze voor een basic look: het is een sobere stijl die de tijd overschrijdt
 • Athleisure of comfortabele stijl, de grote winnaar van de laatste jaren: een stijl die sportkleding referentie geeft door de integratie ervan in onze stadskleding
 • Street-urban-stijl, die opvalt door durf en rebelse combinaties
 • Jaren 90-mode, herinnert aan mode-iconen uit het verleden, zoals Ally McBeal en Sex & The City
 • Rockstijl, gedragen door verschillende generaties met dezelfde passie en rebelse geest
 • Casual kleding, die een vleugje elegantie en flair geeft aan de comfortabele stijl en de ideale combinatie is voor verschillende stemmingen op één dag zonder je te hoeven omkleden
 • Damesachtige stijl, denk aan Grace Kelly en de glamour van het oude Hollywood

En vergeet de grootste inspiratiebron voor je persoonlijke stijl niet: je Personal Shopper!

Meer lezen
Hoe kleed je je als je 40 jaar of ouder bent? lookiero

Hoe kleed je je als je 40 jaar of ouder bent?

Je Personal Shopper heeft je nodig! Tips voor de beste Lookiero-ervaring lookiero

Je Personal Shopper heeft je nodig! Tips voor de beste Lookiero-ervaring

Opmerkingen

Schrijf een opmerking

Je opmerking (verplicht)
Je naam (verplicht)
Je e-mail (verplicht)